prva gornja 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2009 2010 2011 2012 2013

STATISTIKA ŽUPNIJE IG ZA LETO 2011

 

KRSTI: 41 – od tega 22 dečkov in 14 deklic, dva odrasla fanta, v drugih župnijah dva odrasla in deček.

 

 PRVOOBHAJANCI: 19 (11 dečkov, 8 deklic)

 BIRMANCI: 45 -  22 dečkov, 20 deklic, 3 odrasli

 

 POROKE:  15 (13 v župniji, 2 drugod )

 POGREBI: 30

23 pokopanih na Igu, 1 na Žalah, 1 Ljubljana-Polje, 4 na Škofljici, 2 civilna. Od teh je 7 bivalo zunaj župnije Ig. Domačih je torej 23.

MOŠKI – 17 cerkveno pokopanih

najstarejši 91 let, najmlajši 19 let, povprečna starost je 68,70

ŽENSKE -13 cerkveno pokopanih

Najstarejša 92 let, najmlajša 58 let, povprečna starost  78,46

Na srečanje s Stvarnikom je bilo pripravljenih 10 umrlih. To pomeni, da so tik pred smrtjo prejeli vse zakramente sveto spoved, maziljenje in obhajilo. 2 sta  bila samo maziljena, 4 so v življenju redno prejemali zakramente, upamo, da so bili tudi dobro pripravljeni na odhod, 14 je umrlo neprevidenih, kar pomeni brez zakramentov zaradi nagle smrti ali ker jim domači niso poskrbeli za zakramente. Še vedno se bojimo poklicati duhovnika, ko nekdo nevarno zboli. Zakrament svetega maziljenja ni dan za smrt, ampak za dušno in telesno zdravje, za lajšanje bolečin, za odpuščanje grehov ali vsaj za to, da človek bolezen sprejme in z njo živi. Ob srečanju bolnikov na praznik sv. Martina smo mazilili okrog 25 naših ostarelih in bolnih bratov in sester. Upam, da se bo naš odnos do zakramenta bolniškega maziljenja spremenil, saj je to zakrament življenja in ne smrti.

 

 

6.     OBHAJIL je bilo razdeljenih v župniji približno 20.000 in na Kureščku 30.000 - skupaj 50.000.

     7.  Tudi letos je bil velik dogodek za župnijo duhovni seminar na Kureščku, ki ga je vodil p. James Manjackal – od petka 24. junija do nedelje 26. junija 2011. Udeležilo se ga je okrog 8.000 ljudi. Več tisoč jih je opravilo tudi sv. spoved. Tri dni je spovedovalo od 15 do 23 duhovnikov.

- Enotedenski oratorij od ponedeljska 27. junija do nedelje 3. julija, ki se ga je udeležilo 60 otrok, sodelovalo pa 25 animatorjev.

- Žegnanje na Visokem 21. avgusta in blagoslovitev obnovljenega stropa – blagoslovil župnik Jože Pozderec

- Žegnanje na Kureščku 28. avgusta – vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

     - Velik dogodek za župnijo je bil sv. misijon od   petka 4. 11. do nedelje 13. 11. 2011, ki ga pa nekateri niso vzeli resno in niso poskrbeli za poglobitev svojega krščanskega življenja.

Petek 4. novembra je bil namenjen mladim, nastopil je bent Svetnik s prav lepim programom, kar nekaj mladih se ga je udeležilo. Nekaj jih je prišlo tudi iz drugih župnij.

     Sobota (5. 11) je bila namenjena celodnevnemu češčenju Najsvetejšega. Želeli smo si s tem izprositi blagoslov za misijon in 300 letnico cerkve.

     V nedeljo (6. 11.) je bilo žegnanje pri sv. Lenartu na Gornjem Igu. Sv. mašo in nagovor je imel dr. Franc Maršič SDB.

Torek je bil posvečen predstavitvi naše monografije Župnija sv. Martina na Igu. Mislim, da je bila ta predstavitev zelo lepa in na visoki kulturni ravni. Tudi obisk je bil zadovoljiv. Hvaležni smo urednikoma in drugim avtorjem ter vsem sodelavcem. Knjiga je predstavljena tudi v prvi letošnji (2012) številki Družine, torej v današnji Družini. Preberite si to predstavitev. Na razpolago je še kar nekaj knjig.

     V četrtek (10. 11.), so se zbrali naši ostareli in bolni farani. Nagovor je imel dr. Alojzij Slavko Snoj SDB, inšpektor, med sv. mašo smo okrog 25. podelili tudi zakrament bolniškega maziljenja, po maši pa so pripravili zanje družabno srečanje in pogostitev v naši učilnici. Druge, ki niso mogli priti v cerkev, smo obiskali na domu.

     v petek (11. 11.) na praznik sv. Martina je za mladino maševal g. Peter Pučnik SDB z Rakovnika; v soboto (12. 11.)  dopoldne od 9. do 11. ure oratorij za otroke, vodila s. Marta z animatorji in sv. maša za otroke, ki jo je daroval g. Peter Pučnik; ob 17. uri pa maša za zakonske jubilante, Mašo je vodil župnik Jože Pozderec, nagovor pa je imel dr. Alojzij Slavko Snoj – zbralo se je 25 zakonskih parov. Vabila in spominsko plaketo sta pripravila zakonca Marjana in Tomaž Jamnik.

- Žegnanje v župnijski cerkvi in 300-letnica župnijske cerkve, 720- letnica župnije in 40-letnica delovanja salezijancev na Igu - nedelja 13. 11. 2010. Sv. mašo ob 8. uri je vodil dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof, glavno slovesnost ob 10. uri pa dr. Anton Stres, ljubljanski nadškof metropolit, ki je blagoslovil obnovljeno župnijsko cerkev sv. Martina. Pri sv. maši je pel okrepljen s solisti in instrumentalisti mešani cerkveni pevski zbor mašo v C-duru pod vodstvom Igorja Kovačiča in ob spremljavi na orglah Polone Gantar. Po sv. maši pa smo v športni dvorani obhajali dan župnije z domačimi muzikanti in ozvočenjem Marka Šteblaja.

Hvaležen sem vsem, ki ste sodelovali pri postavljanju mlaja, mlajev z napisi, pletenju vencev in adventnih vencev, pripravljanju hrane in izpeljavo pogostitve in seveda aktivno sodelovali pri bogoslužju.

- Dekanijska konferenca na Igu (sreda 7. 12.)

 

- V veselje sta nam dva cerkvena mešana pevska zbora (na Igu in na Pijavi Gorici), ki nam lepšata naše bogoslužje, otroška in mladinska zbora na Igu in Pijavi Gorici. Hvaležen sem voditeljem, molitvene skupine,  zakonski skupini, ki se zbirata enkrat mesečno, skavti, ministranti, animatorji.

Zelo lepe jaslice so nam letos pripravili: Blaž in Tomaž Jamnik, Toni Pečjak, Robi Selan, Jože Bevc, Slavko Blatnik, Miha in Rok Štefančič. Za smreke Anton Balant.

    

     8.  OPRAVLJENA DELA:

IŠKA VAS – nakup štirih novih mašnih plaščev

SARSKO – cerkev sv. Ruperta, škofa: Obnovljeni so svečniki. Finančno so pomagali verniki Sarskega s svojimi prispevki.

PIJAVA GORICA – cerkev sv. Simona in Juda Tadeja, apostola. Zahvala g. Andreju Cibru, ključarju in vsem vaščanom, ki z ljubeznijo pomagate pri različnih delih, da bi cerkev in okolica bila čim lepša.

KREMENICA – cerkev sv. Urha in sv. Valentina. Narejene stopnice iz ceste in tlakovana pot do cerkve. V delu pa je nov daritveni oltar in v restavriranju kip sv. Urha.

KUREŠČEK – cerkev Kraljice miru: Narejena majhna kapela v Marijini hiši, popravljena streha na cerkvi in postavljeni snegobrani in prezračevanje.

MATENA – cerkev sv. Mohorja in Fortunata, mučenca, popravljen sims na cerkvi, narejena odmera parcel ob cerkvi in hiši, priključek na plin in kanalizacijo. Nakup štirih novih mašnih plaščev.

VISOKO  - cerkev sv. Nikolaja, škofa. V mesecu juliju in avgustu je  Restavratorski center montiral obnovljen leseni strop. Deske na podstrešju je daroval in montiral ključar Ivan Lenarčič s svojo družino. V obnovi je še majhen krilni oltarček. Obnovo financira Ministrstvo za kulturo, Občina Ig in delno župnija Ig.

ŽUPNIJSKA CERKEV – Dokončali smo restavracijo glavnega oltarja. Obnovili smo kropilnik pri glavnem vhodu, obnovili kamnite okvirje pri obojnih vhodnih vratih in pozlatili napise na njih..

     9.  NAČRTI ZA LETO 2012:

-         Župnijska cerkev: Dokončati obnovo kamnitega oltarja v kapeli sv. Družine.

-         Obnova kinodvorane in kaplanije in ureditev dvorišča za druženje in rekreacijo naših veroučencev in mladincev, pa tudi za parkiranje avtomobilov ob nedeljah in praznikih.

-         Cerkev vstalega Kristusa na pokopališču – sanacija zidov, fasada in ureditev notranjosti.

-         Dobravica: obnova notranjosti cerkve

-         Matena: obnova freske na zunanji steni

-         Iški vas - Sveti Mihael: obnova fasade

-         Visoko: restavracija stranskega krilnega oltarja

-         Nekateri pomembni cerkveni časi in prazniki v letu 2012:

     Sv. Janez Bosko – sobota 28. 1. 2012 oratorijski dan za otroke,          nedelja 29. 1. praznovanje sv. Janeza Boska

     Pepelnica - sreda, 22. februar – pepeljenje in začetek postnega časa

 Molitev križevega pota v postnem času: v nedeljo in petke v župnijski cerkvi in  v cerkvi Kraljice miru na Kureščku; ob petkih pa tudi v cerkvi sv. Križa v Iški vasi

Prva postna nedelja - 26. februar.

         GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI, slov. praznik, materinski dan

Tiha nedelja – 25. marec, pri mašah priložnost za velikonočno spoved

Spovedovanje otrok v tednu od tihe do cvetne nedelje, pri maši ob 10. uri praznovanje materinskega dne.

Cvetna nedelja Gospodovega trpljenja,1. april – blagoslov zelenja

Veliki četrtek 5. april; Veliki petek 6. april; Velika sobota 7. april

Velika noč - 8. april – ob 8. uri vstajenska procesija in sv. maša, ob 10.30 druga praznična sv. maša, na Pijavi Gorici praznična sv. maša ob 10. uri

3. Velikonočna nedelja – papeška nedelja – 22. april – žegnanje pri sv. Juriju na Pungartu

4. Velikonočna nedelja – nedelja Dobrega pastirja in duhovnih poklicev, 29. april – žegnanje pri Sv. Križu v Iški vasi

Sv. Jožef Delavec – torek 1. maj, začetek šmarnic

Prošnji dnevi – ponedeljek 14. maj; torek 15. maj; sreda 16. maj

Vnebohod - četrtek 17. maj.

Binkošti – nedelja 27. maj

Sv. Rešnje Telo in Kri – Telovo – četrtek 7. junij –

Telovska procesija - v nedeljo 10. junij ob 8. uri. Sklep veroučnega leta

Oratorij od ponedeljka 25. junija do sobote 30 junija, sklep v nedeljo 1. julija pri sv. maši ob 10. uri.

Duhovni seminar p. Jamesa Manjackala bo letos od 13. do 15. julija Birma – nedelja 21. oktober, ob 10. uri

1.     Adventna nedelja – 2. december

Krščevanje otrok je zadnjo nedeljo v mesecu, priprava staršev in botrov na krst otroka v četrtek pred zadnjo nedeljo, vpis otroka že prej.

3. Adventna nedelja- začetek božične devetdnevnice

Nabirka prve nedelje v mesecu bo še naprej namenjena za obnovo naših cerkva in za dvorano in kaplanijo.

   11.  Bogu hvala za vse in vam dragi verniki za razumevanje in pomoč. Posebej bi rad izrekel zahvalo: g. Janezu Žerovniku, kaplanu, g. Antonu Koširju, g. Andreju Baligaču, ki mašuje ob nedeljah na Pijavi Gorici, katehistinjam s. Marti in s. Mariji, ministrantom, organistom: g. Igorju Kovačiču, g. Simonu Hočevarju in Klavdiji Hočevar, gospe Miri Gantar, g. Žigu Glavanu, g. Mirku Mrzelu, pevcem – odraslim, mladincem, Petri in Maruši za otroški zbor,  ključarjem, članom ŽPS, gospe Marjani in g. Tomažu Jamnik za organizacijo srečanja naših starejših bratov in sester in za pošiljanje čestitk za praznike, za srečanje zakonskih jubilantov, Romanu Smoletu za organizacijo pritrkovanja in vsem pritrkovalcem, čistilkam in krasilkam cerkve, našim trem skrbnim gospodinjam, ter vsem za vse vaše darove za cerkev in za duhovnike. Bog plačaj!