Marijo nosijo

Začeli smo adventni čas in z njim pripravo na rojstvo našega Odrešenika. Kot prejšnja leta se tudi letos srečujemo ob Mariji, ki smo jo sprejeli na prenočišče v svoje domove. V Stajah in na Igu jo bomo tako gostili cel advent, drugod pa v času devetdnevnice.

Marija v Stajah letos prenočuje pri petih družinah, kjer se nam pridružijo še drugi vaščani. Ob sedmih zvečer tako z angelovim čaščenjem pozdravimo Marijo, nato zmolimo veseli del rožnega venca, poslovimo pa se z litanijami Matere Božje in še nekaj molitvami. Po molitvi se še za hip ustavimo in poklepetamo s sosedi.

Upamo, da bomo Marijo pri nas lepo pogostili, ona pa naj nam podeli svoj blagoslov za prihajajoče leto. Naj se s prošnjo k njej rodi Jezus tudi v naših srcih.

V vasi Staje pri Igu so že pred drugo svetovno vojno v adventu poznali običaj nošenja Marije od hiše do hiše. Leta 1992 smo ponovno obudili običaj "Marijo nosijo".

Starejši vaščani so nam ohranili tudi izvirni pozdrav Mariji ob sprejemu le te v hišo in ob njenem slovesu. Pozdrav in slovo si lahko preberete in ga tudi uporabite.

 

 

glasba v ozadju je iz spletne strani gospoda Franca Juvana

nazaj